Barion Pixel

League Cup győzelem – Chien Pao megállíthatatlan

maxresdefault

No description available.

2023.11.05-én megrendezésre került a 2023/24 szezon 3. League Cupja, ahol 42 játékos mérkőzött meg egymással a dicsőségért, és egy Meowscarada-s playmatért, köztük magyarok, szlovákok és csehek. Master kategóriában 30 fővel indult a verseny.

A létszám határozza meg a körök számát, így ez a verseny 5 svájci jellegű körből, majd egy egyenes kieséses szakaszból álló Top 8-cal fejeződött be. A svájci jellegű köröknek az a lényege, hogy mindenki lejátszhatja az összes körét, amíg az 5 körnek nincs vége, addig mindenki játékban marad. Az adott körök sorsolásai mindig azonos eredményt elért játékosok ellen történik. Így az, aki nyerte az első kört olyan ellen fog játszani, aki szintén nyert, míg a vesztesek szintén egymással kerülnek szembe. 5 körnél a fix bejutáshoz 3 győzelemre és 2 döntetlenre, azaz 11 pontra van szükség (3-0-2).

Az ilyen jellegű, téttel járó mérkőzéseknél sosem szeret az ember a barátai ellen játszani, mert nyilván szeretnék én is bejutni a legjobbak közé, de a barátaimat is szeretném, ha bejutnának. Ebből sejthető, hogy első ellenfelem egy volt azon srácok közül, akiket nem akartam kiejteni.

A verseny

  1. kör – Lugia WW

           Első körös ellenfelem Lugia Single Strike pakli volt. A pakli a második körre ki akar dobni 2 db Archeopsot, és felépíteni egy Lugia Vstart, hogy a Vstar képességet elnyomva visszerakja Benchre a 2 eldobott madarat. Az Arceopsok minden körben kereshetnek és csatolhatnak pakliból 2-2 speciális energiát 1-1 Pokémonra.

Az érme feldobást én nyertem, így én kezdtem. Olyan paklik ellen, ahol Turn 1 nem tudnak eljönni ütni 220-at, ott nyugodtan lehet Chien Paoval kezdeni. Ennek a paklinak ez a legoptimálisabb. Kikeresel első körben 2 energiát, kijátszod a labdákat, hogy felépítsd a hátsó sort. Legoptimálisabb boardstate: 2 Frigibax, 2 Bidoof, 1 Greninja, 1 Chien-Pao. Ha számítasz olyan sebzésre az ellenféltől, ami hátra sebez, az egyik Bidoof helyett Manaphy kerül ki.

Első körben amit mindenképpen meg kell nézni, az az energiák száma, Greninja (esetleg Manaphy), Baxcaliburok, és rodok. Ezek olyan információk, amik befolyásolják, hogyan játszod az adott meccset. Első körben pont ezért óvatosan kell bánni a PokéStoppal. Ha ott lemegy discardba 2 Baxcalibur, vagy 2 Irida, az nagyban megnehezítheti az adott csata hátralévő részét. Éppen ezért, először mindent kijátszok, felhúzok amit lehet, és jellemzően utolsó lépésként pörgetem meg a stadiont. Ez nem jelenti azt, hogy nem volt dupla Irida mill.

Vissza a konkrét meccsre. Az első játék nagyon elhúzódott. 32 percig játszottunk. Én tudtam először ütni, az ilyen 2 prizer pakliknál sokat számít. Én leütöttem egy 2 prizert a Chien Paoval (csak az üt elég nagyot). Áki Deoxyssal vitte el a Chien paot. Ez az a szituáció, amit szeretek ebben a pakliban. Lekerült az egyetlen Pokémon a boardról, amiért az ellenfelem el tud vinni 2 prizet. Tehát lehet, hogy nekem a Deoxyst kell leütnöm, de neki meg a Baxcaliburt. Utána eljött ütni egy 2 prizeos pokéval, Chien Paoval leütötte, majd az utolsó 1 prizet Greninja hozta el a Pumpkaboon. Azzal kezdett. Megtehettem volna, hogy először Greninjázok, és a végén vadászok 2 prizet, de ha eljön ütni a Greninját egy 1 prizeos Pokémonnal, akkor több mindenre van szükség kiütni 2 prizet, mint amikor felkínálják tálcán.

Game 2nél úgy gondoltam, hogy nem fogjuk tudni befejezni. Mivel nem én kezdtem, és a Lugia Turn 2 el tudja vinni a Chien Paot, nem előnyös azzal kezdeni, nekem viszont nem volt más Pokém. 1 prizeos kezdéssel könnyebben kialakítható a szituáció, ahol az ellenfelednek 1-2-2-1 prize mapje lesz, míg neked összejöhet a 2-2-2, így 1-gyel kevesebb Pokémont kell kiütni a győzelemért. Mivel Áki kezdett, előnyösebb helyzetből indult. Turn 1 kezemben ott volt egy double cross switcher, és tudtam setupolni. Kikerestem 2 energiát, és lecseréltem az aktívomat egy 1 prizerre, előre rántva ellenfelem Lumineonját. Ennek köszönhetően Áki nem tudott eljönni támadni, és enyém lehetett az első knock out. a meccs folyamán még volt 1 kör, ahol a Lugia passzolni kényszerült, így a második meccset is megnyertem.

  1. kör – Rapid box LWW

Második körben Rapid Urshifu, Inteleon Vmax pakli ellen volt szerencsém játszani. Erről a pakliról tudni kell, hogy nyert már nem egy regionális bajnokságot, de én nem hiszek benne, és úgy gondolom, hogy rendkívül inkonzisztens. Egyszerűen szólva a pakli nem jó. Most, hogy ezt kiadtam magamból beszéljünk arról, hogy miért ez volt a legizzasztóbb meccsem az egész versenyen.

Game 1 a coin flipet elvesztettem. Ellenfelem 2x mulliganelt, nem volt túl jó keze az arckifejezéséből ítélve, de a top deck VIP pass egyből feldobta a kedvét. Hibátlan setuppal, ami jelen esetben 1 Urshifu, 2 inteleon és 1 Remoraid és 1 Radiant Alakazam kedte a körét.

Nekem sem volt rossz a setup, Chien Pao aktív, 2 Frigibax, Manaphy, Greninja, Bidoof. Kijátszottam amit kitudtam, majd passzoltam. Ellenfelem második körében mindegyik pokéja fejlődött, 1-1 vízenergiát dobott a 2 Inteleon Vmaxra, majd Alakazammal megoldotta, hogy a Manaphyn 50 seb legyen. Előre jött a Medicham V-vel, és elvitte a Manaphyt, gy megint ő következett. Urshifu Vmax leütötte a 2 Frigibaxot így, hogy már nem védte őket a Manaphy. 3 prizet vitt az ellenfelem, és ott álltam aktívban a Chien Paoval, 1 energiával. Fel is adtam, második meccs.

Én kezdtem, jó setup. Se most, se az előző játékban nem láttam VIP passt, de anélkül is ki tudtam épülni. Legalább volt mit eldobni a Superior Energy Retrievernek. Ellenfelem ismételten top deck VIP passal indította a körét, tele pakolta a benchet, 2 Inteleon, 1 Urshifu, 2 Remoraid, 1 Medicham V. Turn 2 elmentem Greninjával levadászni a 2 Remoraidet. Ez nagyon fontos, hogy az Urshifu deck az Octilleryk nélkül meghal. Ettől függetlenül nem adta fel, és végig játszottuk a meccset. Valahogy sosem jött ki, hogy fejlesszem a Bidoofot Bibarellé, és amikor nekem már csak 1 prizeom, az ellenfelemnek még 5 volt, Kaptam egy Ionot, Yoga looppal elvitte a Manaphyt, és eljött Inteleon Vmaxszal kiütni a Chien Paomat. egyből szorosabbá téve a meccset a 4 prize hátrány ledolgozva 1-re.

Én következtem. A Ionoból kapott egy lap a Bibarel volt, top deckről pedig rope-ot kaptam, hogy ne kelljen 6 energiát szednem az aktívban lévő nagy falhoz, hanm 4 energiával bármit kiüthetek hátul. Bibarelből behúztam az Superior Energy Retrievert, és Rope-pal kiütöttem egy hátsó pokét, ezzel kiegyenlítve az állást.

Bo3 utolsó meccsén az ellenfelem nem talált VIP passt, míg nekem 2 db landolt a kezemben. Első körben nem került Inteleon V a benchre, így tudtam, hogy ebben a játékban lesz Baxcaliburom. Turn 2 meg is volt, kezdődhetett a játék. Felváltva vittünk prizeokat, amíg le nem ütötte a Baxcaliburomat, és a következő körben nem tudtam összerakni a másikat, és valamit ki kellett találni, mert nekem még 2 prizeom volt hátra, míg az ellenfelemnek 1. Octillerije már nem volt. Nagyon együtt mozgatott a kezében 3 lapot már 1-2 köre, így tudtam, hogy Ultra Ballt fontolgat egy Urshifu Vmaxra. Az említett körben már csak 2 lap volt a kezében, Tower of Water volt kint, és nem tudtam ütni. Egyetlen opcióm az volt, hogy dupla Cross Switcherrel kiszedem az Alakazamot, és reméltem nem talál switchet. Nem talált, de Ultrázott az Urshifuért. Passzolt, én is. Elkezdtem manuálisan csatolgatni. Még egy passz tőle, én nekem viszont meg lett a Baxcalibur, és a másik pár Cross Switcherrel leszedtem a Medicham V-t. 2-1re nyertem.

  1. Kör – Chien Pao WW

Mirror. Ismét egy olyan srác ellen, akit nem akartam kiejteni. A pénzfeldobást én nyertem. Ez azt jelenti, hogy nyugodt szívvel kezdhettem Chien Pao aktívval, mert nem tudja kiütni Turn 1. Viszont ő is Chien Paoval kezdett. A setup mindkettőnknek érdekesre sikeredett, csak 1-1 Frigibax került ki a benchre. Én ütöttem először. Elvittem a Chienpaot. Aztán ő is elvitte a Chien Paomat. Ezen a ponton dönthettem volna úgy, hogy kifejlődtek a pokéim, a Greninja már nem jelent fenyegetést, csak toljuk le a 2-2-2 prize trade-t, és megnyertem. Azonban, ha ebbe az irányba mentem volna, akkor áldozatul esettem volna annak a végkimenetelnek, amit végül én választottam. Az ellenfelemnek 1 energiája volt a boardon a kiütést követően. Mivel neki is és nekem is 1 Baxcaliburunk volt kiépítve, és Turn 3 elkezdeni építeni egy másodikat, mikor a Greninja elvihet 2 prizet az új Frigibaxon és a Manaphyn, nem volt opció. Ezért az aktív Chien Paoja helyett az 1 db Baxcaliburját vittem el ezzel megóvva az én Baxcaliburomat, és meggátolva őt attól, hogy eljöjjön ütni. Gyorsan fel is adta, kezdtük a második game-et.

Ezt nyílván ő kezdte. Egészen jó setup, 2 Frigibax, Chien Pao, Manaphy, Bidoof kijöttek. 2 Chien Pao volt a kezemben, és semmi más, így nem volt nehéz eldönteni mi lesz a kezdő Pokémon. Nem tudtam, hogy fogok tovább menni. Jött az én köröm, top deck Irida… Szóval játékban maradunk. Kijátszottam, poké + VIP pass. húztam a Greninjára, majd megpörgettem az ellenfelem PokéStopját. Lost Vacuum, és megpörgettem a sajátomat is. Még egy VIP pass, minden jól alakult, de nem tudtam leváltani az aktívomat. Ellenfelem ütött először. 2 prize, aztán én, 2 prize. Az ő köre jött, Cross switcher, parfüm, Greninjával 2 prize. Után én játszottam el ugyanezt. Ezt követően egy erős passz következett, amire válaszként én a másik két Cross Switcheremet kijátszva levadásztam a Chien Paoját, és elvittem az utolsó 2 prizet. 2-0

  1. Kör – Lugia ID

Mivel a svájci rendszerű körök célja ezen a szinten az, hogy bekerüljünk a TOP8-ba, és 3-0-2 stattal ez megvan, IDztunk, ami tulajdonképpen annyit jelent, hogy nem játszuk le a meccset, csak beírjuk, hogy döntetlen. Lugia ellen mentem már a versenyen, ugyanaz lett volna a stratégia.

  1. Kör – Lost Giratina ID

Ugyanaz a helyzet, mint 4. körben.

Szeretem, amikor 3 meccsből megvan a top cut, mert olyankor el lehet menni ebédelni, venni egy csokit, üdítőt a TOP 8-ra. Így is tettem. Nálam az étcsoki zöldtea kombó mindent visz. Utolsó körben számolgattuk, hogy kik kerülhetnek be még TOP 8-ba, kik ellen játszhatunk.

Akik a TOP 8ba kerültek:

Lukáts András                   4-0-1     (5. körös ellenfelem)

Dekkers Aaron                  3-0-2

Neddy Kosek                     3-1-1     (4. körös ellenfelem)

Vlasics Olivér                     3-1-1     (Miraidon V)

Fehér Viktor                       3-1-1     (Control)

Koch Viktor                        3-1-1     (3. körös ellenfelem)

Zanóni István                     3-1-1     (Hisuian Samurott Vstar)

Galambos Zsolt                 3-1-1     (Arven Charizard ex)

 

Top 8 – Hisuian Samurott Vstar WW

Első game. Én kezdek. Chien Pao aktív (ma elég sokszor kijött). Normál setup. Minden lejött, ami kellett. Isti Túlságosan mohó volt, és tele rakta a teljes hátsó sort pokékkal. Csak 1 Hisuian Samurott V volt a 6 pokéból, így tudtam, hogy ha azt levadászom, akkor nyertem. Turn 2 meg is történt, utána még húztuk 1-2 körig, de hamar belátta, hogy ezt már nem tudja megnyerni. Mentünk a következőre.

Második game. Ő kezdett. 2 prizer pakli, ezért az aktívba egy 1 prizeos Pokét tettem. Elkezdte az építkezést, kipakolt. Nem volt sok mindenem, de top deck VIP pass megoldotta a dolgokat. volt egy türhető setupom. Chien Paot nem raktam ki. Elütötte az 1 prizerem, kiment a Greninja. Raktam Baxcaliburt, Bibarelt, összehúztam a 3 energiát, és elvittem 2 db 1 prize Pokémont. Kiütötte a Greninját is. A vstart ellőtte a Baxcaliburra. Kiraktam a Chien Paot, 5 energia, a Samurott Vstar is ment a discardba. Itt megvolt a lehetősége, hogy vagy Chien Paot üt ki, vagy a Baxcaliburt. Mivel Prizeokban előnyöm volt, neki az volt a jobb lépés, ha a Baxcaliburt üti le, és reménykedik benne, hogy következő körben nem tudok támadni. Ott volt minden a kezemben, úgyhogy fejlesztettem a második Frigibaxot, és a megmaradt Chien Paom elhozta az utolsó 2 prizet. 2-0

Top 4 – Lugia WW

Ő kezdett, 1 prizeost raktam aktívba (Manaphy). Energiát csatolt, passzolt. Én nekem összejött 2 VIP pass, kipakoltam mindent. Chien Paot is kiraktam hátra, mert a kezdésből ítélve nagyobb szüksége volt Professor’s Research-re vagy Burnetre, mint egy Bossra, így meglehetősen biztonságban éreztem a Chien Paot. Következő körben kaptam egy Ionot. Ettől kicsit féltem, mert a kezemben volt a Bibarel, de Ionoból behúztam a másikat, meg minden mást is, úgyhogy mehetett tovább. Neki is jött másik basic, de nem lett Lugia Vstar. Második körömben fejlesztettem mindent, és elkezdtem ütni. Mentünk még 2-3 kört, egy támadás sem maradt ki, nyertem.

Második game, megint ő kezd. Energiát csatol, passzol. Kipakoltam mindent, Chien Paot is, majd én Ionoztam. Mint utólag kiderült, nagyon jó keze volt Iono előtt. Egy lehetősége volt játékban maradni, ha Mesagozára fejet dob. Nem sikerült neki, és nem vállalta be 1 Arceops-szal a játékot, így nem lett Lugia Vstarja 2. körre. Én megint nekiállítm kettesével vinni a prizeokat, és egyszer sem misseltem. 2-0

Döntő – Lost Tina WW

Első meccs, Andris kezdett. Aktívban egy Comfey. Passz. Se Nest Ball, se VIP pass. Én nagyon jól kiépültem. Neki sikerült kiszenvedni a második körre még 2 Pokémont. Én elütöttem 1-et a második körömben, de még nem volt Baxcaliburom. 3. körre se lett több akció az ellenfelem boardján. Nálam összejött a dupla cross switcher, Manaphy, Canceling Cologne és elvittem a maradék két Pokéját. Habár nem vittem el 6 prizet, mivel nem volt több Pokémonja, nyertem.

Második meccs. Megint Andris kezdett. Megint beragadt. 3 Pokémon jött le, 1 Giratina V. Turn 2 eljött abyss seekingelni. Kiütöttem, 2 prize, Megütött Cramoranttal, azt is leütöttem, és utána nem nagyon volt már semmije. Chien Pao végig mászott ezen a paklin is. 2-0

 

 

 

Örülök neki, hogy nyertem. A nap első 3 meccsén dolgoznom kellett azokért a győzelmekért. Top 8ban ellenfelem oldaláról meglehetősen nagy missplay volt, hogy nem tett ki második Samurott V-t. A Top 4 és Döntő meccsei meg nem az én stratégiai fölényemet tükrözik – már ha létezik bármi ilyesmi –, hanem egyszerűen arra élő példák, hogy formátum legjobb paklijaival is előfordulhat, hogy alkalom adtán beragadnak. Tehát, ha 1-2x valami nem működik, az nem feltétlenül rossz. Én voltam itthon az egyik legelső játékos, aki kezébe vette a Chien Paot, és elkezdte pörgetni. És rengetegszer 2-2, 2-1-1, és ehhez hasonló eredményeket értem el vele. Mindig éppen lemaradva a pontszerző helyekről. Frusztrált a dolog. Olyannyira, hogy majdnem Turbo Lostboxt hoztam a versenyre, de végül kitartottam amellett a pakli mellett, amit hónapok óta gyúrok, és meg lett az eredménye.

A következő League Cup December 17-én lesz, ahol már a Paradox Rift kiegészítőben megjelenő lapok is játszhatóak lesznek. (Spoiler: Chien Pao továbbra is jó lesz)

Kapcsolódó cikekk

Ha időben szeretnél értesülni aktuális ajánlatainkról és akcióinkról, iratkozz fel hírleveleinkre!